Yüzme havuzları birçok kişi tarafından kullanılan bazen spor, bazen eğlence, bazen sağlık amacıyla tercih edilen su kütlesi bulunduran yapılardır. Tabi tüm bunlar yüzme havuzlarında zorunlu analizler kapsamında yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından açık havuzlarda, kapalı havuzlarda, aqua parklarda, termal havuzlarda ve bunun gibi benzer yapılarda yüzme havuzlarının tabi olacağı sağlık esasları belirlenmiştir.

Havuz kullanımında hijyen kurallarına uymak oldukça önemlidir. Yüzme havuzlarının suyunun temiz gözükmesinin yanı sıra çeşitli hastalıkların oluşmasını ve sağlık risklerinin oluşmasını engelleyecek hijyende de olması gerekmektedir. Havuz suyu hijyeninin sağlanabilmesi için düzenli olarak hem fiziksel hem de kimyasal bakımının yapılması gerekmektedir. Halk sağlığının tehlikeye atılmaması için hijyen konusunda hassas olmak gerekmektedir.

Yüzme Havuzları İçin Havuz Suyu Analizi

Havuz suyu analizi, Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmeliğin kapsamında yapılmaktadır. Havuz suyu analizi işlemi fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak gerçekleştirilmektedir. İlk olarak havuz suyundan numune alma ile başlayan işlem, ölçüm, analiz ve raporlama ile tamamlanmaktadır.

Ticari amaçlı faaliyet gösteren havuzlarda genellikle düzenli şekilde denetim yapılmakta ve takip işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla faaliyet gösteren yerlerdeki havuzlarda düzenli olarak her ay en az bir kez numune alma işlemi yapılmalıdır. Bu arada ticari amaçlı faaliyet gösteren havuzlara spor salonu, otel, okul gibi alanları örnek verebiliriz. Halk Sağlığı Laboratuvarlarının raporları buralarda geçerlilik göstermektedir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda belirtilen sınır değerlerinin sağlanması oldukça önemlidir. Buna karşın ticari amaçlı olmayan ve şahsi olarak kullanılan havuzlarda Halk Sağlığı Laboratuvarlarında havuz suyu analizinin yapılması için zorunluluk bulunmamaktadır.

Analizler içerisinde mikrobiyoloji yöntemi tercih edilerek yapılan kontroller çok kısa sürede laboratuvara ulaştırılmaya çalışılmalıdır. Mikrobiyolojik analizlerde numunenin alındığı kabın sterilizasyonun da iyi sağlanması işlem için çok önemlidir. Kullanılan steril kaplar serin bir şekilde taşınarak, analiz işlemine 24 saat içerisinde başlamak gerekmektedir.

Kamuya Açık Havuzlar için Analiz

Halka açık olan yüzme havuzlarında bakteri olup olmadığını tespit edebilmek için havuz suyunun analiz edilmesi gerekmektedir. Bunun için kapsamlı testlerden yararlanılabilmektedir. Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği’ne göre her gün kontrol edilmesi gereken fiziksel ve kimyasal parametreler bulunmaktadır.  Bu parametreleri şöyle sıralayabiliriz;

  1. pH 6.5-7.8
  2. Dezenfektan olarak klor kullanıldığı zaman
  3. Serbest Klor
  4. Dezenfektan olarak ozon, UV, klordioksit ve diğer dezenfeksiyon sistemleri kullanıldığı zaman
  5. Dezenfektan olarak hidrojen peroksit kullanıldığı zaman

Havuz Nasıl Temiz Tutulur?

Havuz suyunun kirlenmesine sebep olan birincil faktör, havuzu kullanan kişilerden gelen kirler olmaktadır. Bunun önüne geçilebilmesi için bazı detaylara dikkat etmek gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken unsurları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yüzme havuzuna girmeden önce kişiler duş almalıdır.
  • Herhangi bir hastalığı ya da enfeksiyon içeren bir rahatsızlığı olan kişilerin havuzu kullanmaması gerekmektedir.
  • Kişiler yüzme gözlükleri ile suya girerek, gözlerinin suyla olan temasını engelleyebilirler.
  • Herhangi bir yiyecek ya da içecekle havuza girmemek gerekmektedir.
  • Eğer havuzdan önce tuvalete girildiyse, el hijyenine gerektiği önem gösterilerek, elleri iyi yıkamakta fayda var.

Yüzme havuzu kullanılacaksa, sağlığınızı önemseyerek havuz suyunun analizinin yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesinde fayda var. Bu konuda işletmeden bilgi edinilebilir, aksi durumda konuyla ilgili olarak kurumu uyarabilirsiniz. Gerek kendi sağlığımız gerek halk sağlığı için bu konu oldukça önemlidir.

Havuz Suyu Analizinin Yapılmaması Nelere Yol Açabilir?

Havuz suyundan birçok kişi mikrop kapıp, hastalanabilmektedir. Havuz suyunun sebebiyet vereceği hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bir takım solunum yolu enfeksiyonları oluşabilir.
  • Kulak ile ilgili enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.
  • Genital bölgede mantar gibi durumlar söz konusu olabilir.
  • Klorun fazla solunmasından dolayı solunum yollarında rahatsızlıklar meydana gelebilir.
  • Cilt yüzeyinde ya da gözlerde olumsuz durumlar meydana gelebilir.
  • Bazı mikroorganizmalar yüzünden ishal, kusma gibi durumlar başta olmak üzere birçok hastalık ortaya çıkabilir.

Yüzme havuzlarının sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı olduğu günümüzde kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Yapılan analizler çok önemli olduğu gibi bazen gözümüzle de suyun içindeki olumsuz durumların farkına varabiliriz. Havuzun tabanının net bir şekilde görülmediği zaman, suda siyahlanma ve yeşillenme gibi durumlar oluşmaya başladığı zaman, havuzun yüzeyinde ve filtre- pompa gibi ekipmanlarında kireç biriken durumlarda dikkatli olmakta fayda var. Hatta mümkünse bu gibi durumlarla baş başa kalmamak için havuz suyu analizlerini yapacak bir kurumla çalışmak iyi bir seçenek olabilir.