yer fıstığı

Yer fıstığı alerjik reaksiyonların çok fazla gözükmesini sağlayan besinlerden biridir. Peki “Yer fıstığı alerjisi nedir, belirtileri nelerdir?” Yer fıstığı alerjisi olan biri, yer fıstığına maruz kaldıktan sonra, yer fıstığının içerisinde bulunan proteinler, bağışıklık sistemi tarafından oluşturulan immünoglobulin E antikoruna karışmaktadır. Bu durum sonrasında kişinin bağışıklık savunmasını tehdit eden yer fıstığı bazı alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır. Peki yer fıstığına alerjisi olan kişilerde hangi alerjik reaksiyonlar görülür? Yer fıstığına alerjisi olan kişilerde görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hazımsızlık
  • Karın krampları
  • Kusma
  • İshal
  • Nefes darlığı
  • Öksürük
  • Ses kısıklığı
  • Boğazda gerginlik
  • Kurdeşen
  • Deride solukluk
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Nabzın yükselmesi gibi belirtiler yer fıstığına alerjisi olan kişilerde gözükmektedir.

Fıstık alerjisi yetişkinlerde, 18 yaş altındaki çocuklarda bebeklerde bile gözükebilmektedir. Tabi yaş ilerledikçe kişilerin sindirim sistemleri olgunlaştığı için, kişilerin alerjik reaksiyonlara verdiği tepkiler de azalabilmektedir. Özellikle çocuklarda fıstığa karşı alerji varsa içerisinde fıstık bulunan pasta, çikolata gibi bazı gıdaları tüketmemesi gerekmektedir.

Yer Fıstığı Alerjisinin Nedenleri

Yer fıstığı alerjisinin kişinin bağışıklık sisteminin vermiş olduğu bir tepki olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar zararsız olsa da, kişinin bağışıklık sistemi bazen bazı proteinleri zararlı olarak görebilmektedir. Dolayısıyla bu durum alerjik reaksiyon olmasına yol açmaktadır.

Fıstık alerjisinin ortaya çıkması için birçok sebep vardır. Bunlardan biri kişinin fıstığa doğrudan temas etmesidir. Bu da fıstık içeren yiyecekler nedeniyle olmaktadır. Bir diğer sebep ise kişinin farkında olmadığı ama yiyeceğin işlendiği anda yer fıstığının yiyeceğin içerisine konulmasıdır. Kişi, bu gibi durumlarda yiyeceği yerken içerisinde fıstık olup olmadığını fark etmezse, içerisinde az miktarda bile fıstık olsa alerjik reaksiyonlarla karşılaşabilir. Eğer fıstık alerjiniz varsa, fıstığı doğrudan tüketmeseniz bile fıstık alerjisi belirtileri ortaya çıkabilmektedir.

Yer Fıstığı Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Yer fıstığı alerjisinin teşhisi kimi zaman zor olabilir. Kişiden kişiye belirtileri değişiklik gösterebilen reaksiyonlar karşısında mutlaka bir alerji uzmanı ile iletişime geçebilirsiniz. Alerji uzmanınız sizi muayene ettikten sonra alerjinizin belirtilerini, ne zaman başladığını ve benzer ayrıntıları size soracaktır. Alerji uzmanınız tarafından yer fıstığına karşı alerjiniz olup olmadığını belirlemek için birçok test yapılabilir. Bunlar arasında besin yükleme testleri ya da kan testleri olabilir. Kişinin fıstığa karşı alerjisi olduğu kesin olarak belirlendikten sonra kişiye bu doğrultuda bir beslenme listesi verilir.

Fıstık Alerjisi Tedavi Edilir Mi?

Yer fıstığına alerjisi olan kişilere yer fıstığını tüketmemesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra tabi ki alerjiye karşı iyi gelen ilaçlar doktorlar tarafından verilebilmektedir. Doktor gözetiminde olmadan kişinin alerji ilacı içmesi önerilmemektedir. Aksi durumda kişi sağlığını riske atabilmektedir.

Alerjinin kesin olarak bir tedavisi olmadığı için, bu konuda atılacak en önemli adım alerjisi olan kişinin fıstığı ya da fıstıktan tüketilmiş herhangi bir ürünü yememesidir. Tüketilmesi durumunda kişiler vermiş oldukları alerjik reaksiyonları göstermeye devam edecektir. Bu yüzden alerjisi olan kişilerin beslenmelerine çok dikkat ederek, içerisinde yer fıstığı ve yer fıstığı ürünü yer alan gıdaları tüketmemesi gerekmektedir. Tabi ki bu durum yalnızca paketli gıdalar için geçerli değildir. Örneğin restaurant gibi bir yerde yemek yiyorsanız, çalışanlara yemeğin içerisinde bulunan malzemeleri sorabilirsiniz. Yer fıstığı genellikle Asya ve Meksika mutfaklarında sıklıkla kullanılmaktadır.

Fıstık Alerjisi Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Yer fıstığına alerjisi olan kişiler yedikleri paketli gıdalara dikkat etmelidirler. Birçok paketli gıdada “yer fıstığı içerebilir” ve bunun gibi birçok farklı uyarılar yer alabilir. Yer fıstığı alerjisi olan kişiler buna rağmen rafine edilmiş, saflaştırılmış ve yüksek derece rafine edilmiş yer fıstığı yağı içeren yiyecekleri tüketebilmektedir. Rafine içermemiş olan yer fıstıkları fıstık proteini içermektedir ve alerjisi olan kişinin bu gibi besinleri tüketmesi uygun değildir. Tabi yer fıstığı tüketmek için de alerji uzmanı doktorunuzdan yine de mutlaka onay almalısınız.

Yer Fıstığı Bulunan Besinler Nelerdir?

Yer fıstığı birçok gıdanın içerisinde bulunabilmektedir. Bazı baharatlarda, soslarda, salata soslarında, şekerlemelerde, dondurmada, margarinde, badem ezmesinde, pesto sosta, bazı çorbalarda, gevreklerde… Bunun yanı sıra Çin ve Tayland yemekleri servis eden restaurantlarda da yer fıstığı sıklıkla kullanılmaktadır.  

Fıstık alerjisi olan kişilerin sadece yediği gıdalara dikkat etmesi yeterli olmayabilir.  Fıstık türevi bileşenler gıda harici farklı ürünlerin içerisinde de bulunabilmektedir. Şampuan, tıraş kremi, losyon, el sabunu, bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanı, krem, merhem, ağartıcı gibi bir çok ürünün içerisinde bulunabilmektedir. Tüm bu ürünlerle temas edilmesi halinde de, fıstığa karşı alerjisi olan kişiler alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için dikkatli olunmasında, yaşanması halinde de mutlaka bir acil servise ya da bir alerji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

Sitemiz yer fıstığı alerjisi hakkında bilgi vermek amacı ile sizinle bu yazıyı paylaşmaktadır. Bu site sağlık hizmeti vermemektedir, dolayısıyla yer fıstığı alerjisi ile ilgili olarak mutlaka bir uzman doktora danışmanız gerekmektedir.