Endüstri sektöründe aktif biçimde kullanılan suyun bilinen en önemli işlevi soğutmadır. Soğuk su bir kaynaktır ve sıcak kaynaktan çıkarılmış olan suyun sıcaklığını alır. Suda oluşan ısı transferi ve ısı değişimi, genellikle sıcak ve soğuk kaynakla teması olmadan metalik bir yüzeyde meydana gelir.

Soğutma ve Proses Suyu Analizleri

Soğutma suları, devirdaim olarak kullanıldığından dolayı uygun bir kimyasal madde kullanılarak arıtma işleminden mutlaka geçirilmelidir. Bu işlemin genel olarak uygulanma amacı ise şu şekildedir;

  • Isı eşanjörü izleme ve suda korozyon oluşumunu engelleme
  • Mikrobiyolojik kirlenmelerin suda en aza indirgenmesi

Tüm su soğutma ve proseslerde optimum ısı transferi dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Bu anlamda ısı transferini olumsuz bir şekilde etkileyen etkenler ise; biyolojik anlamda kirlenme ve kireç gibi birikintilerin oluşmasıdır. Bu olumsuzluklardan korunmak için proses ve soğutma suyu sistemlerinde birikinti ve kireç önleyicilerin, korozyon inhibitörlerinin ve biyotitlerin bir arada kombine şekilde uygulanması gerekir.

Endüstriyel alanlarda üretim sürecinin hemen hemen her alanında su kullanımı mutlaka mevcuttur. Bu durumda en yaygın olan proses suyu uygulaması ise ısıtma ve soğutma işlemleri için kullanılır. Kimya fabrikalarında, metal üretim tesislerinde, petrol rafinelerinde, kâğıt fabrikalarında, tekstil fabrikalarında, gıda ve kauçuk üretimi gibi pek çok alanda tüm üretim prosesleri, ısıtma ve soğutma işlemi için su kullanımında bulunmaktadır. Ayrıca klima gerektiren tesislerde, nem ve ısıyı gidermek için su kullanılmaktadır.

Temas etmeden soğutma, bitmiş bir ürünle teması bulunmadan prosesten ısıyı tahliye etmek içi su kullanımı ifade eder. Öncelikli olan işlevini yerine getirdiği sırada, proses, güç ve soğutma sistemlerin her biri, atık ısı isminde fazlasıyla büyük bir yan ürün geliştirmektedir. Bu istenmeden üretilen ısının, verimli bir çalışma performansı elde etmek için bu sistemlerden tam anlamıyla uzaklaştırılması gerekir. Bahsi geçen atık ısı, yaygın şekilde bu proseslerden su kullanılarak uzaklaştırılmaktadır.

Atık ısı, endüstriyel çalışma sahalarında üretilen yan ürün olan bir ısı çeşididir. Bu ısı eşanjörü, bir ekipman parçası ya da işlem kaynaklı atık ısının soğutma suyuna aktaran ve sonrasında onu uzaklaştıran bir sistemdir. Uygun sıcaklığa sahip, miktarı ve kalitesi elverişli, atık ısıyı emmesi adına uzaklaştırılan ısı eşanjörlerinden, kondansatörlerden, kompresörlerden ve sırasıyla diğer tesis ekipmanlarından geçirilir. Isıtılan bu su sonrasından nehir, göl ya da akarsu gibi bir su kütlesine boşaltılır veya soğutma sistemleri tarafından soğutularak geri dönüştürülür.

Soğutma Sistemleri Nelerdir?

Soğutma sistemleri üç tip olarak bilinmektedir;

  • Kapalı soğutma sistemi; Sistemde bulunan atık ısıyı atmak adına ikincil bir ısı esansörü kullanarak aynı suyu tekrar devridaim eden bir soğutma sistemi şeklidir.
  • Tek geçişli soğutma sistemi; Proses ekipmanını verimli bir şekilde soğutmak için su kullanan ve ardından bu suyu alıcı bir akışa direkt boşaltan sistemdir.
  • Açık devirdaim soğutma sistemi; ekipmanı ya da bir prosesten atık olan ısıyı uzaklaştırmak için su akışını aktif şekilde kullanan soğutma sistemi olarak bilinir.

İşletmelerde farklı yerlerde su kullanım işlemi, her kullanım alanı için o yere uygun su kalitesine sahip olma gereksinimi sağlar. Bu nedenle bir işletme için tek tip su kullanım kalitesi değil, birkaç tür su kalitesine sahip olmak hem daha sağlıklı hem de çok daha ekonomik olmaktadır. Örnek vermek gerekirse endüstriyel bir işletmede yerlerin temizliği, bahçe sulaması, personel duşları, kumaş boyama prosesi, buhar kazanı, laboratuvar distile cihazı, buhar kazanı gibi değişik uygulama ve sistemler için farklı kaliteye sahip su alternatiflerine sahip olmak gerekir.

Bir kurumda talep edilen en saf su şekli, genellikle sadece laboratuvarın ihtiyaç duyduğu sudur. Bu durumda sadece laboratuvarın ihtiyacını gözetip, tüm işletme için aynı kalitede su hazırlamak hiç ekonomik olmayacaktır. Bahsedilen tüm alanlar için ayrı ayrı su hazırlamakta ekonomik olmayacağından, her işletmenin elinde bulunan ham su kalitesine uygun, kullanım alanlarına göre bir su hazırlama sistemi projesine sahip olması en doğru çözüm olacaktır.

Soğutma ve Proses Suyu Analizleri, Analiz İstek Farkıyla

Bu noktada soğutma ve proses suyu analizi ve bu sistemi kullanmanın önemi ortaya çıkıyor. Bir işletme elinde bulunan suyun ham şekilde ve prosesler ile
su analizi bilgisine sahip olduğunda, günün getirdiği teknolojik imkânlardan yeterli oranda faydalanmış ve işletme adına bunu her anlamda avantaja çevirmiş olur.

Proses ve soğutma su analizi söz konusu olduğunda, tercih ettiğiniz analiz firmasının alanında uzman olup olmadığını bilmenizde fayda vardır. Güvenilir ve işini kaliteli bir şekilde yapan analiz firması zaman kaybetmenin önüne geçerken, ekonomik anlamda zarara uğramanızın önüne geçer.

Analiz İstek, bu anlamda beklentilerinize karşılık niteliğinde çalışmalar sürdüren, son derece profesyonel bir firmadır. Gıda, kozmetik, medikal, soğutma suyu ve proses analizi gibi pek çok alanda sorunlarınıza akılcı çözümler sunan firmamız, uzman kadrosuyla birlikte üst düzey kalite standartlarında analizler gerçekleştirmektedir. Müşteri memnuniyeti odaklı çalışan Analiz İstek, yapılan analizlerin en kısa sürede rapor haline elinize ulaşmasını sağlamaktadır.

İhtiyaç ve istekleriniz bizim için çok önemli olduğundan, çalışmalarımızı buna bağlı sürdürürken, sizin için sadece analiz değil, sonrasında analiz yorumlaması ve sorunlarınız konusunda çözüm önerileriyle, sadece çözüm odaklı hizmet anlayışını hayata geçiriyoruz. Soru ve isteklerinizi gönül rahatlığıyla yöneltebileceğiniz Analiz İstek, uzun soluklu çalışma isteği ile uzun yıllardan beri sizlere hizmet vermeye devam ediyor.

Güvenilir, tarafsız, bağımsız ve hızlı analiz için Analiz İstek farkını sizde deneyimlemek için, hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Analiz İstek, analiz söz konusu olduğunda kalitenin tek adresi olmaya devam ediyor.