Birçok üründe olduğu gibi kozmetik ürünlerde de tazeliği korumak çok önemlidir. Tazeliğini korumak ve raf ömrünü uzatmak için koruyucu olarak bazı maddeler kullanılmaktadır. Genel olarak koruyucu maddeler kozmetik ürünlerde mikrop üremesini engellemek, küf ya da mantar oluşmasını engellemek ve kimyasal bozulma süreçlerini engellemek için kullanılmaktadır.

Kozmetikte kullanılan koruyucu maddeler, ürünlerin kokusunda, renginde ve viskozitesinde oluşabilecek değişimlerin önüne geçilmesinde de büyük rol oynamaktadır. Tabi ürünün yanı sıra aynı zamanda kozmetik ürünlerinde koruyucu bulunması demek kullanıcıların cildinde oluşabilecek enfeksiyon durumlarının da önüne geçmeyi amaçlamaktadır. Enfeksiyonun yanı sıra bazı durumlarda kalıcı hasar da söz konusu olabilmekte ve daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Özellikle kişide açık yara gibi durumlar varsa tehlikeli olabilmektedir. Bu yüzden kozmetik analizler yapılmayan ürünleri tercih etmemek daha doğru bir karar olacaktır.

Hangi Ürünler Kozmetik Ürün Kapsamına Girmektedir?

Sık sık kullanılan krem, tıraş ürünleri, losyon, maske, sabun, deodorant cilde uygulanan kozmetik ürünler arasındadır. Bir de toz ve pigment içeren ürünler bulunmaktadır. Günlük hayatta kadınlar tarafından oldukça sık kullanılan pudra, allık, ruj, oje gibi ürünler de kozmetikte kullanılan, hatta en sevilen ürünler arasındadır diyebiliriz. Saç boyası, şampuan, vücut jelleri, ağız çalkalama suları da hemen hemen herkes tarafından kullanılan bakım ürünleri arasındadır.

Kozmetikte En Çok Kullanılan Koruyucular Nelerdir?

  • Paraben
  • Formaldehit türevleri
  • Fenolik bileşenler
  • Alkol
  • Asit
  • İzotiyazolinonlar
  • Kuaterner amonyum tuzları

Kozmetik ürün satın alırken çoğu zaman kimyasal olarak daha masum olan , daha az koruyucu maddelere yer veren seçeneklere öncelik vermekteyiz. Bu doğrultuda üzerinde paraben içermeyen ya da formaldehit içermeyen ibaresi bulunan ürünlere yönelmekteyiz. Her ne kadar bu koruyucuların içinde olmadığını görsek de, başka koruyucu maddeler bulunma ihtimali yüksektir. Çünkü mikroorganizma oluşumunu engelleyecek maddeler olmadığı sürece raf ömrü de kullanım ömrü de azalabilmektedir.

Kozmetik sektöründe çok tercih edilen koruyucu seçeneklerinden biri parabendir. Parabenin koruyuculuk etkisinin yüksek olmasının yanı sıra, maliyeti de düşük olduğu için çokça tercih edilmiştir. Parabenin zamanla bazı araştırmalarda, alerjik hastalık durumlarına sebebiyet verebileceği ortaya konulmuştur. Parabenin yanı sıra formaldehit de geniş spektruma sahip koruyucu maddeler arasındadır. Son zamanlarda formaldehitin bazı zararlı etkilerinden dolayı kozmetik sektöründe kullanımı azaltılmaya başlanmıştır. Bu arada son yıllarda birçok firmanın yeni ve farklı koruyucu ürünler geliştirdiğini de söyleyebiliriz.

Organik Kozmetik Ürünlerdeki Koruyucu Maddeler

Kozmetik ürünlerin kutusunu ilk açtığımız andaki gibi sağlıklı kalması için içerisinde bazı maddeler eklenmektedir. Ne yazık ki %100 doğal olarak belirtebileceğimiz kozmetik ürünler neredeyse yok gibi. Organik olarak adlandırılan kozmetik ürünlerin bile içerisinde koruyucu madde olması gerekir ki uzun süre kullanılabilsin. Buna karşı bazen organik olarak belirtilen ürünler bile kişilerde alerjik ya da tahriş edici durumlara sebebiyet verebilmektedir.

Organik kozmetik malzemelerde kullanılmasına izin verilen yaygın olan koruyucuları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Potasyım sorbat
  • Benzoik asit
  • Sorbik asit
  • Benzil Alkol
  • Dehidroasetik asit

Bu belirtmiş olduğumuz koruyucu maddelerin yanı sıra doğal içeriğe sahip koruyucular da bulunmaktadır. Bunların birçoğu evde yapılan kozmetik ürünler içerisinde kullanılmaktadır. Bu gruba örnek olarak meyve fermantasyonundan kaynaklanan doğal alkolleri, greyfurt çekirdeği ekstresini, citrus grandis çekirdeği ekstresini, turp kökü fermentini verebiliriz.

Tüm bu detayları göz önünde bulunduracak olursak mümkün olduğunca organik içeriğe sahip kozmetik ürünleri tercih etmekte fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...