Muhtemelen petrolatum içeren herhangi bir güzellik ürününü kullanmak istememenizin nedeni çok net bir şekilde açık: petrol. Daha yaygın olarak petrol jölesi, mineral yağlı jöle veya mineral yağ olarak bilinen petrolatum, ham petrolden elde edilen bir petrokimyasaldır. Yeterince yağlı değilse petrolatum, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'ler), ham petrolde ve yan ürünlerinde bulunan olası insan kanserojenleri ile kontamine olma riski taşır. Çevresel Çalışma Grubu petrolatumu düşük ila orta tehlike olarak etiketler, ancak PAH'lardan kontaminasyon potansiyeli ile yüksek riskli hale gelir.

kozmetiklerde petrolatum analizi

Her zamanki gibi, ABD Gıda ve İlaç İdaresi bu kimyasalı genel olarak güvenli olarak kabul etmektedir.  Küçük miktarlarda yiyeceklerde bile izin verilir. Güzellik ürünlerindeki güvenli olmayan içerikleri tanıma konusunda FDA'nın tipik olarak önünde olan Avrupa Birliği, üretici tam bir rafine etme geçmişi göstermedikçe ve petrolatumun kanserojen maddelerden üretilmediğini kanıtlamadıkça petrolatumun kozmetikte kullanımını yasaklıyor. Yani üreticiler, ürünün PAH'larla kontamine olmadığını kanıtlamak zorundadır.

Petrolatum Neden Kozmetik Ve Kişisel Bakım Ürünlerinde Kullanılır?

Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde petrolatum, banyo ürünleri, temizlik ürünleri, cilt bakım ürünleri, makyaj malzemeleri, şampuanlar, kalıcı dalga ürünleri, saç bakım ürünleri, tıraş ürünleri ve güneş ürünleri dahil olmak üzere çeşitli ürün türlerinin formülasyonunda kullanılmaktadır. 

Madde petrolatum, yaralanmış veya maruz kalan cildi, döküntülere ve çizilmelere neden olan zararlı veya rahatsız edici dış kaynaklardan geçici olarak korumak ve aynı zamanda cilde rahatlama sağlamak için de kullanılabilir. Ayrıca petrolatum, cilt yüzeyinde bir bariyer oluşturarak deriden transepidermal su kaybını (TEWL) yavaşlatır. Saç ortamını, elastikliğini veya ışıldamasını artırarak veya fiziksel veya kimyevi işlemle zarar görmüş saçın dokusunu iyileştirerek saçın görünümünü ve verdiği hissi iyileştirir.

Petrolatum ve gliserinin benzer şekilde reaksiyona girip aynı özellikleri sergilediğine dair yaygın bir yanlış kanı vardır. Ancak, aynı değiller. Petrolatum hidrofobiktir (yani su iticidir) ve suda çözünmez. Nemi ciltte hapseden koruyucu bir bariyer oluşturarak etki eder. Gliserin ise güçlü bir şekilde hidrofiliktir (yani suyu çeker). Gliserin havadaki nemi emerek cildi nemlendirir. Gliserin böylece ciltte ıslaklık hissi yaratır.

Petrolatum, dermatologların kuru ciltler için önerdiği başlıca tedavilerden biridir.  Amerikan Dermatoloji Akademisi, “Cildiniz kuruysa, cildinize nemi hapsedebilen petrolatum veya lanolin içeren bir ürün arayın” tavsiyesinde bulunur.

Kozmetiklerde Petrolatum Analizi Nedir?

Yayılabilirlik ve petrolatum analizi, bir numunenin ince ve düz bir tabaka halinde bir yüzeye yayılma kolaylığıdır. Sertlik (penetrasyon yoluyla) ve yayılabilirlik ölçümü yüksek oranda ilişkilidir. Sonuç olarak, lipid açısından zengin bir numunenin yayılabilirlik değerleri, yağın viskozitesinin artmasıyla (artan sertlik) azalarak, yüzey geriliminin artmasına neden olarak cilde uygulandığında yağlılık ve yapışkanlık hissi verir.

Petrol jeli, cilt losyonlarında ve kozmetik ürünlerinde bir bileşen olarak kullanılır. Hidrokarbonların yarı katı bir karışımıdır. Tıkayıcı, suyu buharlaşmasını engelleyerek ciltte hapsederek nemlendirme kategorisine girer.

Vazelinin erişilebilriği, bir takım uyumlu x ve dişi Perspex koni, koni numune erişkihi ve zemin tutucudan oluşan bir yayılabilirlik fikstürü kullanılarak ölçülen önemli bir özelliktir. Test, belirlenmiş bir bozulmayı elde etmek için gereken kuvveti belirler ve bu değerleri, yayılabilirliğin duyusal tahminleriyle ilişkilendirir. Erkek sonda dişi sondaya monte edilirken, numune preslenir ve dişi sondadan belirlenmiş bir açıyla ekstrüde edilir. Bu işlem, numunenin bir yüzey üzerine yayılmasının simülasyonunu yapar.