Silikonlar sentetik madde olarak bilinir ve silikon esaslı polimerlerdir. Doğal olmayan kozmetiklerde, metikon, dimetikon, siklometikon, siklopentasiloksan, sikloheksasiloksan ve bunların birçok türevi yaygın olarak kullanılan az veya çok uçucu sentetik yağlardır. Silikonlar formülü çok daha pürüzsüz hale getirerek iyi bir dağılıma katkıda bulunur. Akışkanlık, yumuşaklık verir, yapışkan değildir. Kısacası, iyi ya da kötü nihai sonuçta inanılmaz bir his veren bir üründür.
Son yıllarda endüstriyel kozmetikte silikon içermeyen bir ürün bulmak neredeyse imkânsızdır. Şampuanlar, saç maskeleri, durulama, kremler, serumlar, saç yağları, vücut yağı, deodorantlar ve makyaj malzemelerine kadar geniş bir kullanım alanı vardır.
Bir ürünün içerisinde silikonun varlığını etiket aracılığıyla tespit edebilirsiniz hemen hemen hepsinde -cone veya -xane ile biten isimle olabilir. Aralarındaki fark, atom sayısında, moleküllerin üç boyutlu dizilişindedir. Silikonlar saç bakım ürünlerinde kullanıldıklarında kaygan ve parlak bir görünümün yanı sıra su ve havayı kapatma kabiliyetleri sayesinde kıvamlı bir doku oluşturabilirler.
Silikonlar saçları parlatıyor gibi görünse de, aslında saçınızın yıpranmasına ve dengesinin bozulmasına sebep olurlar. Silikon plastiğe benzer bir madde olduğu için saça sadece parlak olma yanılsamasını verir ve kısa bir süre sonra yok olur. Kaybolmayan şey, saçınızdaki maddenin birikmesi, besinlerin ve nemin emilmesini engellemektir. Bu, saçın cansız hale gelmesi, kırılma, parlaklık ve elastikiyet eksikliği için kolay bir hedef olmasına neden olur.
Makyaj dâhil tüm cilt ürünlerinde yer alan kozmetik ürünlerin hepsi silikon içerir. Cilt tipiniz ne olursa olsun, silikon içeren ürünlerden uzak durulmalıdır.
Silikonların kozmetik ürünlerde neden bu kadar yaygın hale geldi?
Silikonların genellikle insanlar için düşük bir risk olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, bazı silikon türleri çevreye ve sağlığımıza zararlıdır. Silikonlar, ürünlere ipeksi ve lüks bir doku kazandırır. Cildin daha pürüzsüz görünmesi için olukları doldururlar bu da sadece geçici olarak cilt yüzeyine etkisi olsa bile bakım ürünlerinin "işe yaradığını" düşünmenizi sağlar.
Suya dayanıklıdırlar, silikonlar cilt gözeneklerini kapatarak bir mühür oluşturur. Aynı bileşen ailesi, tere dayanıklı güneş kremlerinin arkasında ve çoğu makyaj ürününde bulunur. Ucuz olmaları, silikonların her yerde olmasının ana nedeni budur! Güzellik şirketleri, cildinize yardım etmekten daha çok karı önemsiyorlar. Daha pahalı hammaddelerle formüle etmektense ucuz ve yapay plastik kullanmayı tercih ediyorlar.
Silikonlar gözeneklerin tıkanmasına ve kalıntı birikmesine yol açar: Silika ve silikon içeren diş macunlarında, özellikle diş eti hastalığı, diş çürüğü, hassaslık ve diş eti çekilmesi bulunan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Her ne kadar bu maddeler tartarı yok edip dişleri daha beyaz yapsa da ağzın, diş etlerinin ve dilin asit / baz dengesinin bozulmasına yol açıyorlar.
Plastik gibi silikonlar da cilt üzerindeki bariyer oluşumudur. Bu bariyer nemi bloke edebilir, evet, ancak aynı zamanda kiri, teri, bakterileri, sebumu, ölü deri hücrelerini ve bununla birlikte diğer kalıntıları da bozabilir. Cildimiz vücudumuzun en büyük organıdır. Kullandığınız kozmetiğin zararlı maddelerle dolu olması cildimizin ayırt edebileceği bir şey değildir! Onları rahatlıkla içine alır ve kan dolaşımına ileterek tüm vücuda yayılmasını sağlar. Zararlı kimyasallar cilt yoluyla vücudumuza nüfuz ettiğinde ciltte tahriş, alerji, iltihaplanma, akne gibi cilt hastalıklarına neden olabildiği gibi kanser oluşumuna da yol açabilirler.
Silikonlar sivilceye neden olabilir: Sivilcelenmeye yatkın bir cilt tipine sahipseniz, silikonları kaçınılması gereken en önemli maddeler arasında, hatta belki de en önemlisi olarak düşünülmelidir. Silikon içeren astarlar, siyah nokta ve sivilce ile tıkanmış nefes almayan ciltte problemlere sebep olur.
Silikonlar cildi kurutabilir: Silikonlar gözeneklerinizi tıkarken aynı zamanda cildinizi kurutuyor olabilir. Silikonlar ilave nemin girmesini engeller. Sonuç? Cildiniz ölü hücreleri yok etme ve kendi kendini nemlendirme gibi işlevlerinden yoksun kalır.
Silikonlar hücre yenilenmesine müdahale eder: Cildimiz 28 günde bir kendini yeniler, böylece eski hücreler silinir ve yeni hücreler yüzeye çıkar. Silikonlar, yeni hücrelerin üretimini azaltarak ve ölü hücreleri daha fazla sıkışmış halde tutarak bu süreci engeller. Bozulmuş hücre yenilenmesi, pigmentasyon, kızarıklık, ince çizgiler ve yara izleri gibi süreçleri tetikleyebilir!
Silikonların cilde faydası bulunmamaktadır: Silikon ürünler kullandığınızda, etiketin iddia ettiği şey ne olursa olsun, cildinizi gerçekten nemlendirmiyor veya beslemiyorsunuz bu sadece kısa vadeli bir pürüzsüzleştirmedir ve geçicidir.