Bir yüzme havuzu çok çekicidir ve aynı zamanda sıcak günlerde dalış yapma arzusu kaçınılmazdır. Ancak güneşli günün tadını çıkarmadan önce suyun kalitesini gözlemlemek gerekiyor. İnsanların, kullanıma uygun yüzme havuzlarına girmeleri için suyu ayarlanmalı ve bulanık, yeşilimsi veya yağlı görünmemelidir.

İdeal olan, havuzun her zaman kullanıma hazır olması için arıtılmış halde tutulmasıdır ve bunun için kontrol şarttır. Suyu gözlemlemek dalış için yeterli kalitede olup olmadığını anlamanın ilk adımıdır, ancak sadece bakmak yeterli değildir.

Yüzme havuzu suyu ile ilgili her sorun duyularla tespit edilemez ve konu pH veya alkalilik olduğunda havuz suyunun oranlarını ve içeriğini gösteren piyasada bulunan testler sorunu tespit etmenizi sağlar.

Bu testlerin sonuçları ile hangi maddeye ihtiyacı olduğunu belirlemek mümkündür. Bu nedenle kullanıma uygun havuz suyuna testler yapıldıktan sonra uygunluğu anlaşıldığında havuz olduğu gibi kabul edilebilir. Bu testler, nasıl olmalıdır ve evinizin yüzme havuzunu analiz ederken nelere dikkat etmeniz gerektiğini açıklıyoruz.

Yüzme Havuzu Suyunun Ph ve Alkalinitesi

PH, suyun asit oranını belirleyen bir indekstir. PH skalası 0 ile 14 arasında değişir, 0 ile 6.5 arasındaki değerler suyun çok asidik olduğunu gösterir; 7.6 ile 14 arasındaki değerler bazikliğin arttığını, 6.5 ile 7.6 arasındaki değerler ise nötr suyu ifade eder.

Havuzunuzla ilgili 'kalsiyum sertliği' seviyelerinden bahsederken, kalsiyum, sodyum ve magnezyum gibi çözünmüş minerallerin toplam sertlik ölçüsü için geçerlidir. Suyun toplam sertliği 200-400 ppm arasındadır; Bu seviye çok yüksek veya çok düşükse, havuzunuz ve ekipmanınız için düzeltilmesi zor sonuçlar olabilir.

Havuz suyunu kullanıma uygun hale getirmek için, suyun pH seviyesi ne çok yüksek ne de çok düşük tutulamaz. Düzenli olarak, pH  değeri 7.2 arasında daha uygun olacak şekilde nötr değerler içinde kalmalıdır.

Zaten suyun alkalinitesi pH kontrolüne gerekli olan mineral tuzların ölçümüdür ve suyun dalışa uygun olması için değerlerinin ideal olması gerekir. Suyun alkalinite içeriği 80 ile 120 ppm arasında olmalıdır. Hem PH hem de alkalilik, havuz suyu test şeritleri veya test kitleri ile ölçülebilir. Havuza kimyasal bileşimine göre reaksiyon gösterecek ve seviyelerini gösterecektir.

Havuza Klor Eklenmesi

Havuz suyu pH değeri ve alkalinite parametreleri önemlidir, ancak bununla birlikte alınması gereken tek bakım değildir. Havuz suyunu kullanıma uygun hale getirmek için pH'ını kontrol etmenin yanı sıra kalan klora da bakmanız gerekir. Dezenfekte etmek için suya klor eklenir, mikroorganizmaları yok eder ve havuzu dalış için daha güvenli hale getirir.

Serbest klor, kirletici maddeleri etkili bir şekilde sterilize etmek için henüz klorlu su ile birleşmemiş olan klor değeri ile ifade eder. Bu klorun yüzme havuzunuzun suyundaki zararlı mikroorganizmalardan kurtulmakta serbest olduğu anlamına gelir. Kalsiyum sertliği, kalsiyum karbonat (mg ltCaCO3) olarak ifade edilen sudaki kalsiyum (Ca+2) iyon konsantrasyonunun bir ölçüsüdür.

Havuz Suyunda Ortaya Çıkabilecek Sorunlar

Suyun klor içeriği, alkalinitesi ve pH'ı testler ile tespit edilebilen problemlerdir, ancak başta da belirtildiği gibi havuzdaki su, banyo için uygun olmadığını gösteren başka özelliklere sahip olabilir. Kullanıma uygun havuz suyu kristal berraklığında ve ideal parametreler dâhilinde olmalıdır. Aşağıda listelenen sorunlardan biri varsa, havuzu kullanmadan önce su arıtılmalıdır.

Suyun Arıtılması Gerektiğine Dair İşaretler:

Bulanıklık

Havuz suyunun bulanıklığına neden olan, havuzda asılı duran ve ışığı dağıtan ve emen mikropartiküllerdir. Tedavi temel olarak alüminyum oksit ile yapılır.

Bulanık Yeşil Su

Alglerin varlığı nedeniyle havuz suyu yeşile döner ve bulanıklaşır. Bu sorun, yosun önleyici (algisit) savaşmak için özel bir ürünle çözülür.

Yağlı Su

Bu sorun, yüzeydeki yağlı tabakanın nedeni olarak güneş koruyucu kullanımının daha sık olduğu yaz aylarında daha yoğun olarak kendini gösterir. Sadece suyu belirli bir parlatıcı ürünle işlemden geçirin ve filtreleyin.

Klor İlavesinden Sonra Kahverengi, Yeşil veya Siyah Su

Suyun daha koyu rengi, ağır metallerin veya inorganik kökenli parçacıkların varlığından kaynaklanabilir. Arıtma, suyun bileşimini dengelemek için kimyasal ürünlerle yapılır. Ayrıca ters yıkama havuz suyunu temiz tutmak gerçekten önemlidir.

Sütlü Görünüm

Suyun sütlü görünümü, suyu filtrelemek için az zaman, alkalilik, pH ve klor için yetersiz parametreler veya aşırı hafif soda ve organik madde varlığı gibi yaygın sorunlardan kaynaklanabilir. Testler ile neden tespit edilmeli ve elde edilen sonuca