Soya bitkisi, baklagiller familyasında yer alan ortalama 1 ila 1.5 metre uzunluğa ulaşabilen, tek yıllık, Doğu Asya kökenli bir bitkidir. Besin değeri oldukça yüksek olan bu bitki, kuru fasulye ve barbunyaya kıyasla daha yuvarlak biçime, kahverengi ila sarı arasında değişebilen bir renge sahiptir. Soya ekimi ve soya tarımı birçok bölgede yapılabilmektedir. Gıdalarda soya miktarının tayin edilebilmesi mümkündür. Analiz İstek olarak laboratuvarımızda yüksek doğrulukla gıdalarda soya miktarı tayini yapmaktayız.

Soyanın Önemi

Dünyada sürekli artan nüfus ve artan kentleşme ihtiyacını karşılamak için alışılmadık ve yeni bir protein kaynağı arayışı günümüzün önemli bir ihtiyacıdır. Tahılların ve baklagillerin dünya nüfusunun büyük bir kısmı için başlıca kalori ve protein kaynakları olduğu istatistiklerle ortadadır. Zengin bir protein kaynağı olarak soya ürünlerinin, süt, et ve balık için uygun ve ekonomik bir çözüm olduğu bulunmuştur. %40 biyolojik değeri yüksek protein içeren ve başta glisin, triptofan ve lizin olmak üzere esansiyel amino asitler içermesinin yanı sıra %23 karbonhidrat, %20 yağ ve makul miktarda mineral, vitamin ve diyet lifi içerir ve yüksek antioksidan içerir.

Sayısız avantajları nedeniyle günümüzde soya proteini tüketimi ve üretimi, marketlerde bulunan çeşitli gıda ürünleri ile son yıllarda artış göstermiştir. Ek olarak, vegan diyet rejimleri, yüksek protein içerikleri ve potansiyel sağlık yararları nedeniyle soya bazlı protein ürünlerini hayvan etlerinin birincil ikamesi olarak görmektedir.

Soya Fasulyesi Özellikleri

Soya fasulyesinin ayrıca tripsin, kimotripsin ve amilazın etkisini engelleyen bazı anti besinlere sahip olduğu bilinmektedir. Islatma, kavurma ve çimlendirme gibi ev ölçeğinde işleme yöntemlerinin kullanılması, bu anti besin maddelerinin büyük ölçüde giderilmesine yardımcı olabilir, böylece ham tohumda bulunan toksik faktörleri ve acılaşma sorununu ortadan kaldırabilir. Bu işleme teknikleri protein sindirilebilirliğini daha da iyileştirdiği ve tripsin inhibitör aktivitesini azalttığı için besleyici değer daha da artar.

Gıda Ürünlerinde Soya Proteinleri

Bitki bazlı proteinler, tam tahıl, baklagiller ve fındık gibi bitki besin kaynaklarında bulunan proteinlerdir. Bunlar arasında, tarihsel olarak Asya bölgesinde tanımlanan soya fasulyesinden (baklagiller) elde edilen soya proteini, insan vücudunun protein ihtiyacını karşılamak için önemli bir besin kaynağı olarak kabul edilir.

Soya proteinleri, soya proteini izolatı veya ilave amino asitler, mineraller ile takviye edilmiş birkaç bebek formülü, bebeklerin büyümesini ve gelişmesini desteklemek için gerekli olan vitaminler ve yağlar soya sütü, soya nuggets (Bari), soya fıstığı vb. gibi piyasada zaten bulunurken, gıda bilimciler tarafından her gün yenileri geliştirilmektedir. Soya ürünleri ayrıca hayvan yemi olarak da kullanılabilmektedir. 

Et proteini ikame maddelerinin artan tüketimi kamuoyunda ilgi uyandırdı ve sonuç olarak gıda bilimcileri son zamanlarda bitki bazlı proteinlerin beslenme özellikleri ve sağlık yararları üzerinde odaklanmaya başladılar. Soya, en yüksek endüstriyel üretime sahip en popüler bitki proteinlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. 

Çeşitli gıda ürünlerinin üretiminde soya miktarının belirlenmesi için soya analizi yapılabilmektedir. Soya proteini bakımından zengin maddelere analiz sonucu ulaşılabilir. 

Soya Protein İçeriği

Bir baklagil türü olan soya fasulyesi, Asya'da uzun bir ekim geçmişine sahiptir. 90'ların başında soya fasulyesi, protein açısından zengin bileşimleri ve diğer besinsel faydalarıyla zaten biliniyordu. Yukarıda bahsedildiği gibi, baklagillerin çoğunun aksine soya fasulyesi yüksek protein kalitesine sahiptir ve soya fasulyesini ve gıda ürünlerini mükemmel bitki bazlı protein kaynakları yapar.

Soya fasulyesi, olgun çiğ tohumların kuru ağırlığına göre yaklaşık %35-40 protein, yaklaşık %20 lipid, %9 diyet lifi ve %8,5 nem içerir. Yabani ve yetiştirme koşulları gibi farklı yetiştirme ortamları, soya fasulyelerini protein bileşimlerinde farklı kılar. Ayrıca, genetik modifikasyon gibi uyaranlar da soya proteini ekspresyonunu değiştirebilir. Dört protein grubundan ikisi soya proteininde bulunur. Bunlar: albüminler (suda çözünür) ve globulinlerdir (tuzda çözünür). 

Soya fasulyesindeki birincil protein türü globulindir. Ultrasantrifüjleme ile muamele edildiğinde, soya proteininin sırasıyla %30 ve %40'ını oluşturan glisin (11S) ve β-konglisinin (βCG, 7S) olmak üzere iki ana depolama proteini ayrılabilir.

Günümüzde soya bazlı protein gıda üreticileri çok çeşitli gıda ürünleri üretmektedir. Soya fasulyesinin küresel üretimi son on yılda önemli ölçüde artmıştır. ABD, küresel üretimin %45'ini oluşturan soya mahsulünün en büyük üreticisidir ve onu Brezilya (%20) ve Çin (%12) takip etmektedir. 

Gıdalarda Soya Miktar Tayini Nasıl Yapılır?

Laboratuvarımızda, çeşitli gıdalara ait soya miktar tayini analizi gerçekleştirilebilmektedir. Soya miktar tayini analiz süresi 5 ila 10 gün aralığındadır. Örnek gıda ürünlerini firmamıza ileterek, içeriğindeki soya miktarını öğrenebilirsiniz. Yüksek güvenilirlik ve yüksek gizlilik ilkesini prensip haline getiren Saniter olarak, tüm laboratuvar analiz işlemlerinde güvenilir sonuçlar sunmaktayız. 

Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...