Bakterilere ek olarak, gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar arasında virüsler ve protozoalar bulunur. Gıda zehirlenmesinin belirtileri ve önleyici tedbirler gıda zehirlenmesinin türüne göre değişmekle birlikte gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar şu şekilde sınıflandırılabilir.

Bacillus Cereus

Toprak bakterilerinden biridir ve toprak, su ve toz gibi doğal ortamda tarım, hayvancılık ve deniz ürünlerinde yaygın olarak bulunur. Ayrıca kusmaya neden olan toksin de ısıya dayanıklıdır ve 126 ° C'de 90 dakika bile inaktive olmaz.

Belirtileri: karın ağrısı, ishal, bulantı ve kusma

Kuluçka süresi: 8-16 saat

Korunma yöntemleri: Tahıllardan vb. Yapılan yiyecekler, ısıya dayanıklı bir dolapta pişirildikten sonra sıcak tutulmalı veya küçük porsiyonlara bölünmeli ve hemen düşük sıcaklıkta (8 ° C veya daha düşük) saklanmalıdır.

Clostridium Botulinum

Toprakta, denizde, göllerde, nehirlerde ve diğer çamur ve kumlarda dağılan ve ısıya dayanıklı sporlar oluşturan anaerobik bir bakteridir.

Belirtileri: Ağızda kuruluk, bulantı, kusma, solunum zorluğu, görme bozukluğu. Zamanında tedavi edilmezse 1 hafta içinde ölüm gerçekleşir.

Kuluçka süresi: 8-16 saat

Korunma yöntemleri: Gıda zehirlenmesine genellikle oksijensiz yiyecekler ve konserve yiyecekler neden olur (şişelenmiş ve konserve yiyecekler özellikle ev yapımıdır). Paketlenmiş gıdaların ambalajı şişmişse ve açıldığında rahatsız edici bir koku varsa kullanılmamalıdır.

Salmonella Türleri

Bu bakteri genellikle çiftlik hayvanları, vahşi hayvanlar, sürüngenler Tarafından taşınır, ayrıca kanalizasyon, nehir ve bataklıklarda yaşar. Bu nedenle, çeşitli gıda maddeleri hayvan dışkısı, kirli su, yetersiz temizlik ve yetersiz ısıtma nedeniyle gıda zehirlenmesi meydana gelir.

Belirtileri: Karın ağrısı, ishal, kusma ve ateş

Kuluçka süresi: 6-72 saat

Korunma yöntemleri: Çiğ yumurta, çiğ krema, yeterince pişirilmemiş etler, kümes hayvanları, fare, hamam böceği ve sinekler neden olur. Eti düşük sıcaklıklarda işleyin, pişirirken iç kısımlarının tam pişirilebilmesi için yeterince ısıtın.

Clostridıum Perfringens

Toprak ve su gibi çok çeşitli doğada ve sağlıklı insanların ve hayvanların bağırsaklarında yaşayan bir bakteridir. Özellikle sığır, tavuk ve balıklar genellikle bakteri taşırlar.

Belirtileri: İshal ve karın ağrısı

Kuluçka süresi: 6-18 saat

Korunma yöntemleri: Bir gün önce pişirmekten kaçının ve mümkün olan en kısa sürede pişmiş yiyecekler yiyin. Tek seferde çok miktarda yemek pişirirken, bu bakterinin kolayca üreyeceği sıcaklığı uzun süre tutmamaya dikkat edin. Saklanması kaçınılmazsa, küçük parçalara ayırın ve ardından hızla soğutun.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS

Pirinç, suşi, et, yumurta, süt ve diğer pişmiş ürünler ve şekerlemelere kadar çeşitli yiyeceklerde etken olma potansiyeline sahiptir.

Belirtileri: Şişlik, kusma, karın ağrısı ve İshal

Kuluçka süresi: 30dk-6 saat

Korunma yöntemleri: Parmaklarında kesik olanlar yemekle doğrudan temas etmemelidir. Ellerinizi iyice temizleyin ve dezenfekte edin. Bakteri üremesini önlemek için yiyecekleri 10 ° C veya daha düşük sıcaklıkta saklayın.

Cryptosporidium Parvum

İnsanlarda ve çiftlik hayvanlarında görülen enfeksiyonlar ülkeden ülkeye değişir, ancak dünya çapında bulunur. Patojenler, insan ve hayvanların bağırsak yolunu parazite eden ve kontamine yiyecek veya suyu dışkılarıyla bulaştıran tek hücreli C. parvum ve C. hominis'tir. Kirli bir gölde yüzerken su yutulmasıyla da bulaşabilir.

Belirtileri: İshal, karın ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve hafif ateş

Kuluçka süresi: 3-10 gün

Korunma yöntemleri: Enfeksiyonu önlemek için yiyecek ve suya dikkat edilmelidir. Ellerinizi sık sık yıkamanız da önemlidir. Yüzerken su yutmayınız. Ayrıca dışkı ile temastan kaçının. 

Camplyobacter Jejuni

Kümes hayvanları, evcil hayvanlar, vahşi hayvanlar ve yabani kuşlar gibi hayvanların bağırsaklarında bulunur. Kuşlarda ve sığırlarda bakteri taşıma oranı yüksektir. Hayvancılık ve kümes hayvanları bu bakteriyi yüksek oranda taşıdığından, mezbahalarda, et işleme tesislerinde ve et işleme sürecinde bulaşma olasılığı yüksektir.

Belirtileri: Ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı ve miyalji

Kuluçka süresi: 2-3 gün

Korunma yöntemleri: Çiğ et, yetersiz ısıtma, et kaynaklı ikincil kontaminasyon, kuşlar, et (özellikle tavuk), içme suyu, salatalar. Genellikle herhangi bir özel tedavi olmaksızın kendiliğinden iyileştiği için hidrasyon ve diyet gibi semptomatik tedavi esastır.

Escherıchıa Coli

İnsanların ve hayvanların bağırsak yolunda bulunur ve genellikle patojenik değildir.

Belirtileri: Karın ağrısı, ishal, ateş, kusma ve baş ağrısıdır.

Kuluçka süresi: 12-72 saat

Korunma yöntemleri: Tedavi temelde dizanteri ile aynıdır. Esas olarak semptomatik tedavi antibiyotik uygulamasıdır. Kullanılan suyun, içmeye uygun olup olmadığını teyit etmek için yılda en az bir kez su kalitesinin kontrolü, binalardaki su depolarını düzenli olarak temizleyin ve gıdalardan bulaşmayı önlemek için yiyeceklerin iyi yıkanması.

Hepatit A Virus

Hepatit A virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu virüs asitlere ve alkole dayanıklıdır. Ağız yoluyla vücuda giren virüsler, sindirim sisteminde inaktive edilmeden dışkı ile atılır.

Belirtileri: İshal, ateş, halsizlik, bulantı, kusma, sarılık ve hepatomegali gibi belirtiler görülür.

Kuluçka süresi: 2-7 hafta

Korunma yöntemleri: Tuvaletten sonra, ellerinizi iyice yıkayın ve dezenfekte edin, Hepatit A'nın bulunduğu bölgelerde kaynatmadan su içmeyin, İyi pişirilmiş yiyecekleri tercih edin.