Dezenfektanların toplamı, kimyasal özelliklerinden dolayı mikrobisidal etkiye sahip bir madde olarak tanımlanabilir. Bu, hastalıklara ve enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaları etkisiz hale getirdikleri veya öldürdükleri anlamına gelir.

Sterilizasyonun aksine, tüm mikrobiyolojik organizmalar elimine edilmez, ancak belirli bir mikrop çeşidi azalır. Bunun arkasındaki anlam, insan yaşamı için gerekli olan veya patojenik olmayan bir dizi bakteri suşudur. Mikroorganizmalar tarafından enfeksiyon riski, belirli bir popülasyon yoğunluğu ile bağlantılıdır. Ancak daha düşük bir patojen sınırına ulaşıldığında, insanlar için tehlikeli hale gelir.

Dezenfektan Fiziksel Ve Kimyasal Analizleri

Sterilizasyon, hiçbir tıbbi ve cerrahi aletin bakteriyel enfeksiyonları hastalara aktarmamasını sağlayan harika bir tekniktir. Virüs, bakteri, mikroorganizma veya bakteri sporları olsun, her türlü bakteriyi kalıcı olarak yok etmek için sterilizasyon teknikleri uygulanır.

Dezenfektan Fiziksel Analizler

1)Termal Isı ( ıslak ısı – kuru ısı):

Islak Isı: Islak ısı yöntemi, sterilizasyon tekniklerinin en verimli yöntemi olan otoklavlama işlemidir. Hastalığa neden olan bakterilerin önlenmesi için mikro laboratuvarlarda kullanılır. İster spor, ister virüs, bakteri veya mikroorganizma olsun, Otoklavlama yöntemi ideal bir seçenektir, bu nedenle kullanıcı dostu sterilizasyon teknikleridir. Bu işlemde sterilize edilecek maddeye basınçlı buhar uygulanır.

Kuru Isıtma: Adından da anlaşılacağı gibi, kuru ısıtma işlemi su gerektirmez, bu nedenle burada hidroliz gerçekleşmez. Ateşleme ve fırınlama, kuru ısıtma tekniklerinin en iyi örnekleridir. Kuru ısı teknikleri, hücresel bileşiklerin oksidasyonu ile mikropları öldürmek için kullanılır. Madde, protein hidrolizinden daha fazla enerji ve çaba gerektirdiğinden daha yüksek bir sıcaklığa maruz kalır. Otoklav cihazı kullanıldığında sadece 15 dakikada sterilizasyon sağlanırken, kuru ısıtma maddenin 160 santigrat dereceye kadar sterilize edilmesini gerektirir. En güvenilir sterilizasyon yöntemidir.

2)Radyasyon:

Radyasyon yöntemi, madde üzerine radyasyon uygulanmasını içerir. İyonlaştırıcı Olmayan Işınlar, düşük enerjili ve nüfuz etme gücü zayıf olduğu için ultraviyole ışınlarının dalga boyu 260nm ile 280nm arasındadır.

İyonlaştırıcı Işınlar, Sonik ve Ultrasonik Titreşimler, Elektromanyetik radyasyon, 

3) Filtreleme:

Filtrasyon, sıvılarda bulunan mikropları temizlemenin en kolay yoludur. Akışkan filtreden geçtiğinde, filtrede bakteri ve mikroorganizmalar tutulur. Ancak, sıvıyı temizlemek daha fazla zaman alır. Filtrasyon yöntemi için farklı filtre türleri mevcuttur. En yaygın olarak kullanılan filtreler mum filtreler, sinterlenmiş cam filtreler, Seitz filtreler, membran filtreler vb.

Dezenfektan Kimyasal Analizler

Kimyasallar, mikrobiyoloji laboratuvarındaki gerçekçi maddelerdir. Bazı kimyasalların etkileri tehlikeli olsa da, sayısız görünmez mikropları öldürmek için gerçekten harikalar. Kimyasal yöntemler kolay ve ekonomiktir; böylece popüler hale geldi. Kimyasallar, patojenik bakterileri üst yüzeyden yok etmek için dezenfektan görevi görebilir.

Sıvı-kimyasal sterilizasyon yöntemi, mikropları kalıcı olarak yok etmek için sıvı uygulanmasını içerir.

Alkoller-genellikle alkollerin %70'i bakterileri öldürmek için kimyasal olarak kullanılır. Metil alkol, izopropil alkol ve etil alkol bu yöntemde kullanılan bazı önemli kimyasallardır.

Aldehitler-Yüzey dezenfeksiyon işlemi olarak yaklaşık %40 formaldehit solüsyonu kullanılır. Formaldehit ve Glutaraldehit, bu süreçte kullanılan en iyi aldehitlerden bazılarıdır. Benzer şekilde %50 fenol kullanılabilir.

Halojenler-klorlama bakterileri doğrudan etkileyebilir. İyot bileşikleri ve klor bileşiklerinin karışımı antiseptik olarak işlev görebilir.

Ağır Metaller – Sadece kimyasallar değil, bazı ağır metaller de sterilizasyon işleminde etkin bir şekilde kullanılabilir.

Gazlı-Formaldehit ve etilen oksit gibi gazlar bakteri sporlarını öldürmede etkilidir. 

Dezenfektan Mikrobiyolojik Analizler

Mikrobiyolojik inceleme, bakteri, virüs, maya veya küf gibi mikroorganizmaların tespiti için süreçleri özetler. Bu tespit yöntemleri, gıda, içme suyu, kozmetik, gıda takviyeleri ve farmasötik ürünler gibi farklı türdeki numunelere uygulanabilir.

Mikrobiyolojik testlerin amacı, test edilen örneğin mikrobiyolojik durumunu belirlemektir. Bu şekilde mikrobiyolojik kontaminasyonun varlığı ortadan kaldırılabilir ve ürün güvenliği garanti edilebilir.

Dezenfektan Deterjan Analizi

Deterjan verimliliği, temizlenecek yüzeyi ıslatma kabiliyetine bağlanabilir. Deterjan çözeltisinin yüzey gerilimi bunda büyük rol oynar. Genel olarak, yüzey gerilimi ne kadar düşük olursa, çözeltinin ıslatma kabiliyeti o kadar iyi olur. 

Yüzey aktif maddeler, deterjan çözeltilerinin yüzey gerilimini düşürmek için kullanılan ana bileşenlerdir. Yüzey aktif madde miktarını optimize etmek için kritik misel konsantrasyonu ölçümleri kullanılır. Temizlik ürünlerinin fiziksel ve kimyasal, analizlerini, mikrobiyolojik analizlerini aktivite testlerini kapsamaktadır.