Çinko önemli bir eser elementtir. Vitaminlerin ve enzimlerin işlevini etkiler ve hücre büyümesini ve bağışıklık sistemini etkiler. Vücut neden maddeye ihtiyaç duyar?

Çinko vücutta çeşitli işlevlere sahiptir. Çok sayıda protein ve enzimin vazgeçilmez bir bileşeni olarak, merkezi metabolik süreçlerin ve hücre büyümesinin kontrolünde yer alır. Çinko ayrıca beyaz kan hücrelerinin oluşumunu etkileyerek bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar. Ayrıca zn analizi vücuttaki serbest radikallerin yakalanmasında ve zararsız hale getirilmesinde çeşitli vitaminleri destekler. Serbest radikaller, hücre zarlarına zarar vererek ve bazen genetik bilgiyi değiştirerek hastalık ve yaşlanma süreçlerini tetikleyen veya hızlandıran agresif maddelerdir. Bir yandan, vücudun kendisinde metabolik süreçlerin bir parçası olarak oluşurlar; öte yandan, yoğun güneş ışığı veya yüksek düzeyde ozon gibi zararlı çevresel etkilerden kaynaklanırlar.

Madde Ne İçin veya Neye Karşı Kullanılır?

Çinko eksikliğini gösteren tüm belirtiler için çinko bileşikleri kullanılır. Bunlara sık soğuk algınlığı, zayıf yara iyileşmesi, cilt iltihabı, saç dökülmesi, iştahsızlık ve azalan tat alma duyusu dâhildir. Çinko zn takviyeleri de virüse bağlı soğuk algınlığını önlemek için sıklıkla kullanılır. Ayrıca şiddetli akne, nörodermatit, sedef hastalığı ve saman nezlesi için eşlik eden bir önlem görevi görürler. Şeker hastalığı sonucu oluşan yara iyileşme bozukluklarının tedavisi de çinko verilerek desteklenebilir. Yetişkinlerde başlayan diyabeti önlemek için düzenli olarak çinko almak da yaygındır.

İncelenmesi Gereken Uygulama Alanları Ne Kadar Kritik?

Çinkonun burun akıntısı ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi çok sayıda çalışmada araştırılmıştır. Çinko eksikliği varsa düzenli çinko tüketimi soğuk algınlığının hem sıklığını hem de şiddetini azaltabilir. İltihaplı cilt hastalıkları, saman nezlesi, alerjiler ve yara iyileşme bozuklukları da çinko eksikliği varsa olumlu etkilenir. Bu aynı zamanda diyabetin önlenmesi ve diyabet sekellerinin tedavisi için de geçerlidir. Almanya'da genel olarak yaygın olan karma diyetle çinko arzı iyi olduğundan, eksiklik belirtileri nispeten nadiren ortaya çıkar. Yetersiz tedarik riski yüksek olan insan grupları, hali hazırda alerji, saman nezlesi ve diyabet hastası olan hastaları içerir. Yanı sıra tek taraflı diyete sahip yaşlılar ve vejetaryenler.  Hamile ve emziren kadınlar, büyüme aşamasındaki çocuklar ve sporcular da artan ihtiyaçları genellikle artık diyet tarafından karşılanmadığından, yetersiz beslenme eğilimindedir. Onlar için hem önleyici çinko takviyesi alımı hem de eşlik eden belirtilen uygulama alanlarında tedavi önerilir.

Çinko Eksikliğinin Nedenleri Ve Sorunları

Nedenler

Fast food gibi dengesiz beslenme

Oruçlar ve diyetler

Alkolizm ve sigara

Doğum kontrol hapları ve müshil ilaçları, hormon tabletleri, kortizon ve ağrı kesicilerin alınması,

İshal, gastrointestinal hastalıklar, Crohn hastalığı ve kanser gibi hastalıklar

Böbrek fonksiyon bozukluğu ve doğuştan emilim bozuklukları

Cilt hastalıkları, yaralanmalar ve yanıklar

Sorunlar

Enfeksiyona karşı artan duyarlılık

Cilt değişiklikleri (egzama, kızarıklık, kepek)

Azalmış yara iyileşmesi

Kırılgan tırnaklar, kuru ve kırılgan saçlar, saç dökülmesi

Bağırsak iltihabı

İştah kaybı, kilo kaybı

Tat ve koku alma duyusu bozuklukları

Gece görüşünde bozulma

Erkeklerde iktidarsızlık

Sınırlı performans / güçsüzlük

Depresif ruh hali / kronik yorgunluk

Hangi Gıdalar Çinko İçerir?

Dengeli, çeşitli ve sağlıklı bir diyet yerseniz, vücudunuzun yeterince çinko tükettiğinden emin olabilirsiniz. En iyi çinko tedarikçileri hayvansal ürünlerdir. Açık ara en fazla çinko istiridyede bulunur. Ancak et, balık ve sakatat gibi günlük gıdalar da tatmin edici bir çinko içeriğine sahiptir. Etsiz yapmak isterseniz aşağıdaki ürünleri kullanabilirsiniz:

Buğday ürünleri (karışık ekmek, kepekli tahıllar, buğday kepeği), süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt)

Yulaf ezmesi, ayçiçeği tohumu, baklagiller

Yumurta, darı

Çinko ile baklagiller ve çekirdekler

Bitkisel gıdalardan etken maddenin vücuda eklenmesi fitik asit açısından zengin oldukları için önerilmez. Bu asit eser elementin gıdalardan emilmesini engeller. Çay ve kahvede bulunan tanenler ve yüksek miktarının tespiti demir alımı da bağırsakta çinko emilimini azaltabilir.

C vitamini ise aynı zamanda alındığında besinlerden çinko emilimini kolaylaştırır.